Over ons & onze doelstellingen

Wie wij zijn

De Nederlandse Obesitasstichting wil dat er minder mensen lijden en overlijden aan de gevolgen van overgewicht en obesitas. Obesitas moet worden voorkomen, moeten we beter kunnen behandelen en willen we uiteindelijk kunnen genezen.

Hiervoor moet de kennis over obesitas worden vergroot en beter gedeeld.
Hiervoor moet de kennis over obesitas worden vergroot en beter gedeeld. Wij bieden op de website betrouwbare informatie over obesitas, geschikt voor iedereen. Ook stimuleren en financieren wij wetenschappelijk onderzoek en gaan deze kennis breed in de samenleving toepassen.

Het individu wordt vaak aangewezen als ‘schuldige’ van overgewicht. Maar overgewicht en obesitas is een groot (inter)nationaal gezondheidsprobleem, van de hele samenleving. Ook voedingsproducenten, supermarkten, overheden, scholen, ouders, vrienden, buren en nog vele anderen zijn verantwoordelijk. Samen kunnen we naar een gezonde toekomst. Overgewicht is te voorkomen!

Het huidig bestuur

Floris Westerink is de voorzitter van de Nederlandse Obesitasstichting. Hij woont in Amsterdam en heeft twee kinderen. Floris voltooide in 2015 zijn studie geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij rondt momenteel zijn promotieonderzoek naar de effecten van bariatrische chirurgie op het maag-darmstelsel af, naast zijn werk in het ziekenhuis als klinisch geriater in opleiding. ‘Tijdens mijn werk als promovendus ontmoette ik veel mensen met obesitas, en sprak hun hierover. De duizenden verhalen van deze mensen over de gevolgen van overgewicht op hun dagelijks leven; van discriminatie, stigmatisering, gezondheidsproblemen en schaamte, tot acceptatie, body positivity en omarming, motiveerden mij tot het starten en voorzitten van deze stichting”.

Paula Wolvers is de secretaris van de Nederlandse Obesitasstichting. In januari 2015 behaalde zij haar Master Geneeskunde aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Vanaf dat moment werkte zij in het voormalige Slotervaartziekenhuis en Amsterdam UMC locatie AMC aan haar promotieonderzoek op het gebied van obesitas en bariatrische chirurgie. Sinds 2020 werkt zij als jeugdarts bij de GGD Hollands Midden, onder andere aan een gezonde en kansrijke (opvoedings)omgeving voor alle kinderen.

Stijn Meijnikman is penningmeester van de Nederlandse Obesitasstichting. Hij is in opleiding tot Maag Darm Leverarts in het Leids Universitair Medische Centrum (LUMC). Daarnaast onderzoekt hij in het Amsterdam UMC welke rol de darmbacteriën hebben in het ontstaan van obesitas en aan obesitas gerelateerde ziektebeelden zoals leververvetting en hart- en vaatziekten. Naast penningmeester is hij betrokken bij verschillende commissies binnen de stichting.

Ömrüm Aydin is algemeen bestuurslid van de Nederlandse Obesitasstichting. Zij heeft haar studie geneeskunde afgerond in 2017 en is daarna gestart met haar promotieonderzoek in het Amsterdam UMC. Haar onderzoek is gericht op de metabole effecten van obesitas en de impact van bariatrische chirurgie op het lichaam. Tevens onderzoekt zij de impact van obesitas op de psychologie en daarbij op de gezondheid van mensen.

Moritz Warmbrunn is algemeen bestuurslid en voorzitter van de commissie "innovatief beleid en onderzoek tegen obesitas" van de Nederlandse Obesitasstichting. Na afronding van de studie fysiotherapie volgde hij een zij-instroom programma voor geneeskunde en werkt hij momenteel aan zijn promotieonderzoek in het AUMC - locatie AMC. Zijn onderzoek is gericht op de rol van het microbioom bij de ontwikkeling van overgewicht en ziekten van het cardiometabole spectrum zoals het metabool syndroom, type 2 diabetes en hart- en vaatziekten.

Commissieleden

Coco Fuhri Snethlage (1991) is voorzitter van de commissie ‘Media en Publieke initiatieven’ van de Nederlandse Obesitasstichting. Ze heeft geneeskunde gestudeerd aan het AMC waarna ze heeft gewerkt als ANIOS intensive care en zo in het ziekenhuis veel in aanraking is gekomen met obesitas en de complicaties die daarbij komen kijken en gemotiveerd is geraakt zich in te zetten voor dit onderwerp. Momenteel doet zij onderzoek naar diabetes type 1 en het microbioom in het Amsterdam UMC. Voor de Nederlandse Obesitas stichting houdt zij zich nu vooral bezig met de podcast “Obesicast”, maar er liggen nog meer leuke projecten in het verschiet.

Anne-Marieke van Dijk (1994) is commissielid van de commissie “innovatief beleid en onderzoek tegen obesitas”. Na afronden van haar studie geneeskunde in 2018, werkte ze als ANIOS bij de interne geneeskunde in het Spaarne Gasthuis. Tijdens haar werk bij de interne geneeskunde kwam ze veel in aanraking met patiënten die leden aan de gevolgen van overgewicht en diabetes mellitus, dit motiveerde haar een promotieonderzoek te doen in deze richting. Haar promotieonderzoek aan het AmsterdamUMC, locatie AMC is gericht op non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD), een overmatige opstapeling van vet in de lever wat tot ontsteking en verlittekening van de lever kan zorgen. Overgewicht en diabetes mellitus type 2 zijn de grootste risicofactoren voor het ontwikkelen van NAFLD.

Anne Hesp (1990) is enthousiast lid van de Nederlandse Obesitasstichting en richt zich op eventmanagement en diepte-interviews. Eerder behaalde zij twee bachelors in de psychologie, waarna zij via de zij-instroom de versnelde opleiding Geneeskunde aan het Amsterdam UMC volgde, en in aansluiting is gestart met haar promotietraject dat is gericht op het effect van een relatief nieuw diabetes medicijn (een SGLT2-remmer) op de zuurstofhuishouding, doorbloeding, en functie van de nieren van patiënten met type 2 diabetes.

Sylvia de Vries (1993) is als commissielid betrokken bij de organisatie van het Grote Obesitas Debat. Tijdens haar studie geneeskunde ontwikkelde zij interesse voor de beleidsmatige kant van de zorg en het organiseren van evenementen. Na haar studie heeft zij als arts-assistent interne geneeskunde en MDL gewerkt. Op de ziekenhuisvloer zag zij de directe gevolgen van obesitas bij patiënten en vroeg zij zich af of de zorg zich niet meer zou moeten richten op het voorkomen van dit probleem. Momenteel werkt zij als arts-onderzoeker in het Amsterdam UMC, waar zij epidemiologisch onderzoek doet naar het zorggebruik van patiënten met diabetes. Daarnaast is zij betrokken bij een landelijke diabetesregistratie.

Anne Linde Mak (1993) is als lid van de commissie “innovatief beleid en onderzoek tegen obesitas” betrokken bij de organisatie van het Grote Obesitas Debat dat plaatsvindt op 29 september 2021. Zij heeft de opleiding Geneeskunde gevolgd aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar ze tijdens haar masteronderzoek aan de Harvard Medical School in Boston, USA een sterke interesse heeft ontwikkeld in medisch onderzoek. Als arts-onderzoeker in het Amsterdam UMC naar de onderliggende factoren van niet-alcoholische leververvetting probeert zij de vertaalslag van basaal onderzoek naar de praktijk te maken.