Wetenschappelijk onderzoek

Preventie

Verschillende onderzoeken laten zien dat als je bij kinderen bewerkt calorierijk voedsel vervangt voor gezond voedsel en meer bewegen, het risico wordt verlaagt om obesitas te ontwikkelen. Daarbij heeft het wel of niet hebben van obesitas op jonge leeftijd een grote invloed op het wel of niet hebben van obesitas op latere leeftijd. In andere woorden: jong te zwaar, oud te zwaar en jong een gezond gewicht, oud een gezond gewicht.


Door middel van dit programma voorspelt men dat er gemiddeld 25 kcal per dag minder wordt genuttigd door kinderen en 19 kcal minder wordt genuttigd door volwassenen.

Recente publicatie over dit onderwerp:

De plannen van het Verenigd Koninkrijk om de hoeveelheid suiker in bepaalde voedingsmiddelen terug te dringen kan leiden tot een daling van het aantal personen met obesitas. Door middel van dit programma voorspelt men dat er gemiddeld 25 kcal per dag minder wordt genuttigd door kinderen en 19 kcal minder wordt genuttigd door volwassenen. Deze vermindering van calorieën zorgt voor een daling van 5.5% van de hoeveelheid kinderen met obesitas tussen de leeftijd 4-10 jaar, een 2,2% daling van obesitas in de leeftijd 11-18 jaar en een daling van 5,5% in volwassenen. (Bron: Amies-Cull, BMJ 2019).