Overgewicht & Obesitas

Gevolgen van obesitas

Mensen met overgewicht en obesitas zijn vaker ziek, hebben een grotere kans om arbeidsongeschikt te worden, hebben vaker psychische problemen en ervaren een mindere kwaliteit van leven dan mensen zonder overgewicht. Een steeds groter deel van de totale ziektelast in Nederland wordt veroorzaakt door overgewicht en de gevolgen hiervan.


Veel mensen met overgewicht ervaren hun gezondheid als beduidend slechter dan de meeste mensen met een gezond gewicht.

Gezondheidsgevolgen

Overgewicht kan ongemakken met zich meebrengen, zoals moeilijker bukken, sneller buiten adem zijn en veel zweten. Veel mensen met overgewicht ervaren hun gezondheid als beduidend slechter dan de meeste mensen met een gezond gewicht.
Obesitas zelf als ziekte

Vetcellen in ons lichaam zorgen voor vetopslag. Ook produceren ze signaalstoffen die invloed uitoefenen op de suiker- en vethuishouding, de bloedstolling, ontstekingen, bloeddruk en eetgedrag. Door de vetcellen van de buik worden signaalstoffen uitgescheiden die de cellen van de alvleesklier aantasten, ontstekingsreacties beïnvloeden, immuunstoornissen, een verslechtering van de functie van de bloedvaten en aderverkalking veroorzaken. Obesitas gaat gepaard met een hoge concentratie vrije vetzuren in het bloed. Deze vrij vetzuren zorgen voor oxidatieve stress in cellen van bijvoorbeeld de alvleesklier en lever. En ook dit zorgt voor een verstoorde suiker- en vethuishouding.

De maatschappelijke kosten hiervan lopen ook steeds verder op. De kosten van gezondheidszorg en arbeidsverzuim door overgewicht bedraagt inmiddels vele miljarden euro’s per jaar.

Al deze mechanismen zijn betrokken bij de toegenomen ontwikkeling van te hoog cholesterol, aderverkalking, hoge bloeddruk, suikerziekte, kanker, astma en verminderde vruchtbaarheid bij mensen met obesitas. Het risico op de combinatie van suikerziekte, ziekte van de kransslagaders van het hart, een verkeerd/verhoogd cholesterol en te hoge bloeddruk samen is 2.89x (2.33 tot 3.59) zo hoog bij mensen met obesitas in vergelijking met mensen met een gezond gewicht.

Op termijn is het risico groot dat mensen met overgewicht ook specifieke ziekten ontwikkelen. Bekende ziekten zijn:

 1. Suikerziekte
 2. Hoge bloeddruk en andere hart- en vaatziekten (zoals hartinfarct en beroerte)
 3. Aderverkalking
 4. Hoog cholesterol
 5. Enkele soorten kanker (van de slokdarm, alvleesklier, dikke darm, borst, baarmoeder of nier)
 6. Galblaasaandoeningen (zoals galstenen)
 7. Problemen aan gewrichten (bijvoorbeeld artrose, rugpijn)
 8. Vruchtbaarheidsproblemen bij mannen en vrouwen, verhoogd risico op miskraam
 9. Longproblemen, zoals een longembolie en astma
 10. Psychische problemen, als gevolg van discriminatie, schaamte, maar ook depressie en angststoornissen
 11. Kortere levensverwachting